bandbjul.gif (19314 bytes)

San Diego 3(4) -personligheter och produktnyheter

Borland Conference 2000
Lars Gustafsson rapporterar

Chuck Jazdzewski är alltsedan Delphi 2 huvudarkitekten för Delphi och numera även Kylix (Delphi för Linux). Chuck gav en bred översikt över Kylix kompilator, stöd för olika grafikskal, nya portabla CLX-komponenter (uttalas "klix") och nya likaledes portabla databasarkitektur dbExpress, baserad på MIDAS-teknologin.
Chuck är en trevlig kille som fick många närgångna frågor och förslag under frågestunden med Delphi-teamet. Chuck nappade direkt på ett förbättringsförslag för villkorsdirektiv (om $ifelse dyker upp i Kylix och Delphi 6, så beror det på ett direkt förslag från en konferensdeltagare).

"Chucken" lättade också på skynket för kommande Delphi 6 för Windows och vad som kan tänkas följa därefter (beställ inte än - det dröjer ett bra tag ännu). De som befarat att Borland lägger hela sin tyngd i Linux-skålen, behöver inte oroa sig - kommande Delphi-versioner för Windows kommer att vara fyllda med nyheter som dessutom till stora delar blir portabla mellan Windows och Linux.

För sina viktiga insatser för Borland belönades Chuck rejält av Dale Fuller, vd hos Borland. Belöningen kom tydligen som en total överraskning för Chuck, som blev mycket tagen.

Delphi för Linux, kommer först lanseras i Standard- och Professional-versioner någon gång i höst. Därefter följer motsvarande versioner för C++ Builder och slutligen en kombinerad Delphi/C++ Enterprise-version.

Kylix kommer att ha direktstöd för Apache webbserver.

Ett tydligt budskap riktade sig till Visual Basic-utvecklare:  Om du funderar på att bredda din kompetens med Linux-utveckling så är rätta valet Delphi. Skaffa dig Delphi redan idag, så är du förberedd när Linux-versionen kommer.

Delphi 6 kommer med en rad förbättringar i IDE:n, nya CLX-komponenter (portabla mellan Linux och Windows), nya lättviktiga dbExpress-databasstödet (man behöver inte installera BDE), helt integrerad webbdesign och debugging, utökat COM+  och XML-stöd, m m.


Blake Stone (Borlands egen Patrik Sjöberg) är huvudarkitekten bakom JBuilder. Blake är dessutom en mycket trevlig och bra presentatör. Han visade bl a upp JBuilder på Macintosh med Mac OS 10 - någon gång i vinter är det dags för release när Apple har testa klart OS 10 och JDK.

En annan bejublad presentation gjorde Blake när han installerade Palm-stödet för JBuilder (kan gratis laddas ner), snabbt snodde ihop ett kort Java-program, installerade programmet på en Palm Pilot och körde igång. Palmen visade det numera klassiska "Hello World". Så att skapa Java-program för Palm med JBuilder verkar vara en barnlek.

Blake lättade också på skynket för kommande JBuilder 4, som som vanligt innehöll en serie förbättringar av såväl IDE.


borcon-blake.jpg (24527 bytes)
När släpper ni InterBase 6?, var en vanlig fråga till InterBase-teamet. Trots "tjatet" så var InterBase-gänget med Paul Beach i spetsen på gott humör och svarade att InterBase 6 släpps så fort "alla legala dokument är klara". Svaret preciserades till ett par veckor. Som bekant blir InterBase 6 Open Source i stil med Linux och kan gratis laddas ner från

www.interbase.com

Alltså inga serverkostnader eller klientkostnader för InterBase 6, som är en professionell portabel och resurssnål SQL-databas för Windows, Linux, m fl plattformar. Passa också på att uppdatera dina InterBase Express-komponenter i Delphi 5 och C++ Builder 5.


 

borcon-ibase.jpg (43333 bytes)
David Intersimone, "David I", var som vanligt huvudorganisatör och en mycket livlig deltagare under konferensen. 

Andra heta teman under konferensen var 

  • Design patterns - en strukturerad metod för programutveckling
  • SOAP - ett lättviktsprotokoll för plattformsoberoende kommunikation som i vissa tillämpningar kan vara ett alternativ till COM och CORBA.
  • CORBA, VisiBroker och E-commerce tillsammans med Application Server - allt hanterat av AppCenter.

< Föregående | Första sidanNästa >


[Startmenyn][Nyheter][Programmenyn][Företag][Kurser]

www.databiten.se
© 1997-2013 DATABITEN AB
E-post